ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ – ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ – ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ “ΠΑΠΑΚΙΑ”

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Κυρ23ΦεβΜονοήμερηΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ - ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ - ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ "ΠΑΠΑΚΙΑ" Μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 23/2/2020 στην Αγία Θεοδώρα Βάστας και την Καρύταινα με 17€(Μονοήμερη: Κυριακή) ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή: 17€

Παιδιά έως 5 ετών δωρεάν/ παιδιά 6-10 ετών 11€

Η αναχώρηση θα γίνει στις 08:00 από το Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και στις 08:15, από την πλατεία Ομονοίας μπροστά στα Hondos Center.

Με ενδιάμεση στάση θα φτάσουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Αρκαδίας. Το εκκλησάκι είναι γνωστό για τα 17 πλατάνια που έχει στη στέγη του. Τα νερά που αναβλύζουν από τα θεμέλιά του και το τοπίο γύρω θα σας αποζημιώσουν.

Δείτε την περιοχή εδώ: https://bit.ly/2QsCNYA

Αμέσως μετά, αναχωρούμε για τη γραφική Καρύταινα. Το χωριό βρίσκεται στη Γορτυνία και είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε.

Αναχωρούμε για το Αγρόκτημα «Παπάκια» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Το αγρόκτημα φιλοξενεί χαρακτηριστικά ζώα της εγχώριας πανίδας, τόσο άγρια όσο και οικόσιτα. Περπατώντας στα πέτρινα οριοθετημένα μονοπάτια του θα δείτε ελάφια, αγριογούρουνα, φασιανούς, πέρδικες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, ορτύκια, στρουθοκάμηλους, ελληνικά γαϊδουράκια, πάπιες, χήνες, νεροχελώνες και άλλα. Για τα παιδιά σας θα είναι μία όαση!

Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα με ενδιάμεση στάση.

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • Μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο
  • Αρχηγό/συνοδό του γραφείου μας
  • Δωρεάν WIFI στο πούλμαν για όλους τους επιβάτες

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ατομικά έξοδα, φαγητό

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της εκδρομής.

Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210.8611223 ή στο 210.8611447 ή στη σελίδα μας Facebook.

 

Λίγα λόγια για τα μέρη που θα επισκεφθούμε

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας
Το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη. Το προσκύνημα είναι ανοικτό για το κοινό από το πρωί έως τη δύση του ήλιου και σε αυτό τελούνται παρακλήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα θαύμα της φύσης, αφού το μικρό κτίσμα περιβάλλεται από 17 δέντρα που με την πρώτη ματιά του περιηγητή φαίνεται να προέρχονται κατευθείαν από τη στέγη του και οι κορμοί τους να διακλαδίζονται προς τον ουρανό. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως.

Στην πραγματικότητα οι ρίζες των δέντρων περνώντας μέσα από τους τοίχους καταλήγουν στο έδαφος, ενώ οι κορμοί και τα κλαδιά αναρριχώνται και βρίσκουν διέξοδο από τη στέγη.

Όσον αφορά στο εσωτερικό, μπορούμε να πούμε πως είναι ένας πολύ μικρός χώρος, λιτός, με ξεθωριασμένες από τη φθορά του χρόνου τοιχογραφίες και χωρίς ιδιαίτερους στολισμούς και εκκεντρικότητες.

Καρύταινα

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, με το κάστρο του 13ου αιώνα να στέκει ακοίμητος φρουρός στην κορυφή του βράχου πίσω της και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με το πράσινο του φόντου της.

Η Καρύταινα είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Κύριο αξιοθέατο είναι το κάστρο της, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Έχει μήκος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 40. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα 2. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά της Καρύταινας μεγάλο φαράγγι, συμβάλλοντας στη φυσική οχύρωση της περιοχής. Πάνω στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας. Το πρώτο είναι μονότοξο, χτισμένο το 1880 και διασώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση. Το δεύτερο ήταν πεντάτοξο, όμως σε μία μάχη την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε η κύρια καμάρα του και παραμένει έως σήμερα κατεστραμμένο. Δίπλα του διέρχεται ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καρύταινα με την Μεγαλόπολη. Στην περιοχή αυτή λειτουργούσαν στο παρελθόν πολλοί νερόμυλοι, ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα. Η Καρύταινα έχει εντυπωσιακή εικόνα όταν την αντικρίζει ο επισκέπτης από μακριά. Παλαιότερα απεικονιζόταν στην μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών. Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, όταν την επισκέφθηκε, την χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας.

Αγρόκτήμα «Παπάκια»

Η οικογένεια Σπυρακόπουλου είναι μια από τις πιο παλιές αγροκτηνοτροφικές οικογένειες της περιοχής της Καρύταινας. Τα 260 περίπου στρέμματα που έχουν σήμερα στην κατοχή τους ο Γιώργος και η Λέλα Σπυρακοπούλου καλλιεργούνταν συστηματικά για περισσότερα από 100 χρόνια. Παράλληλα στην έκταση αυτή που πέρασε στην οικογένεια το 1836 υπήρχε και μαντρί με αιγοπρόβατα. Όταν, λοιπόν, το 1983 ο Γιώργος Σπυρακόπουλος αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την οικογενειακή κληρονομιά και να επενδύσει στον τόπο του μετέτρεψε το μαντρί σε ταβέρνα και δούλεψε πάνω στην ιδέα ενός εκτροφείου, που θα γινόταν πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους. Έτσι, φρόντισε τα χρόνια που ακολούθησαν να εμπλουτίσει τα κτήματα με όσο περισσότερα ζώα και πτηνά μπορούσε, με αποτέλεσμα το 1996, όταν πλέον επέστρεψαν στην περιοχή και τα παιδιά του, Φωτεινή και Σπύρος, η ιδέα του αγροκτήματος να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα το αγρόκτημα φιλοξενεί χαρακτηριστικά ζώα της εγχώριας πανίδας, τόσο άγρια όσο και οικόσιτα. Περπατώντας στα πέτρινα οριοθετημένα μονοπάτια του θα δείτε ελάφια (πλατώνια), αγριογούρουνα (καθαρή ράτσα του γένους Sus scrofa), φασιανούς, πέρδικες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, ορτύκια, στρουθοκάμηλους (του γένους Emu και Black Africa), ελληνικά γαϊδουράκια, πάπιες, χήνες, νεροχελώνες και άλλα.

Η χαρά του παιδιού
Τα Παπάκια είναι ιδανικός τόπος για τα παιδιά, αφού θα ενθουσιαστούν με τα ζώα, θα τα ταϊσουν, ενώ μπορούν και να ιππεύσουν γαϊδουράκια ή άλογα με τη βοήθεια και τη συνοδεία πάντα των ανθρώπων του κτήματος. Ελεύθερος χώρος για να παίξουν με ασφάλεια, υπάρχει παντού, όμως, ανάμεσα στην ταβέρνα και στην καφετέρια, που λειτουργεί στο κτήμα θα βρείτε και μια παιδική χαρά αληθινή όαση. Ο μεγάλος χώρος παιδικής δραστηριότητας είναι εξολοκλήρου φτιαγμένος από ξύλο και σχοινί, με το δεντρόσπιτο να δεσπόζει και διάφορα παιχνίδια αναρρίχησης και ισορροπίας να προκαλούν όλα τα παιδιά να τα δοκιμάσουν. Μάλιστα συχνά διοργανώνονται θεματικές δραστηριότητες ή θεατρικά παιχνίδια σε συνεργασία με έμπειρους παιδαγωγούς: Από διάβασμα παραμυθιών δίπλα στο τζάκι τον χειμώνα και κυνήγι θησαυρού στο αγρόκτημα μέχρι αναπαράσταση γεωργικών εργασιών με λαογραφικά εκθέματα.

Σπιτικές γεύσεις που φέρνουν την παράδοση στο πιάτο
Η ταβέρνα στα Παπάκια λειτουργεί χειμώνα – καλοκαίρι και ο εσωτερικός χώρος μάλιστα είναι διαμορφωμένος σαν λαογραφικό μουσείο με εκθέματα καθημερινής ζωής και εργαλεία που χρονολογούνται προ του 1700. Το καλοκαίρι τα τραπέζια στήνονται έξω, δίπλα από δυο γραφικές λιμνούλες, που φιλοξενούν παπάκια, χήνες, κύκνους και μια μικρότερη παιδική χαρά. Οι γεύσεις ακολουθούν την εποχικότητα και όλα τα φαγητά μαγειρεύονται από την ίδια την οικογένεια Σπυρακόπουλου. Τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα είναι πιάτα παραδοσιακά και σπιτικά, που μας φέρνουν μνήμες από το χωριό. Στιφάδο, πατάτες με ρίγανη, λαζάνια καμμένα με φρέσκο πρόβειο βούτυρο, κοκκινιστό να γλύφεις τα δάχτυλά σου, φρεσκοψημένα κρέατα στα κάρβουνα, αλλά και πιάτα με κυνήγι από το εκτροφείο (από ζώα που έχουν φτάσει σε σημείο σφαγής ή σιτέματος), όπως ελαφάκι κοκκινιστό με μανιτάρια, αγριογούρουνο φρικασέ, ορτύκια γκιούλμπασι και κόκορα κρασάτο. Αν πάλι την ώρα που το επισκεφτείτε δεν πεινάτε, υπάρχει μια ξύλινη καφετέρια, που λειτουργεί από το 2011, στην οποία θα απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα απεριτίφ συνοδεία πεντανόστιμων παραδοσιακών γλυκών. Σαν να λέμε ραβανί, σοκολατοκαρυδόπαστα, ρυζόγαλο ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.

 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Αγία Θεοδώρα Βάστας – Καρύταινα – Αγρόκτημα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Μονοήμερη

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

Σύνταγμα (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) – Ομόνοια (Hondos Center)

X