ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Κυρ04Οκτ08:00ΟΙΝΟΗ Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ - ΒΙΛΙΑ - ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ Μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 4/10/2020 στη Μονή Οσίου Μελετίου και στα Βίλια με 11€08:00 ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ - ΒΙΛΙΑ

Bilia_01

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή: 11€

Παιδιά έως 5 ετών δωρεάν/ παιδιά 6-10 ετών 6€

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις εκδρομές μας τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως ορίζει ο νόμος.
  • 65% πληρότητα στα λεωφορεία μας
  • Μάσκες σε όλο το ταξίδι
  • Αντισηπτικό στις εισόδους
  • Ανοιχτές καταπακτές για να αερίζεται το λεωφορείο

Η αναχώρηση θα γίνει στις 08:00 από το Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και στις 08:15 από την πλατεία Ομονοίας, μπροστά στα Hondos Center.

Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, κοντά στην Οινόη, σε μια όμορφη τοποθεσία γεμάτη πεύκα, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του ασκητικού βίου κατά τη βυζαντινή εποχή, η Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου. Ο Όσιος Μελέτιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία, βρέθηκε όμως στον Κιθαιρώνα και ίδρυσε το μοναστήρι του στην Οινόη.

Αμέσως μετά αναχωρούμε για τα όμορφα Βίλια. Η παλιά Ειδυλλία, και σημερινά Βίλια ονομάστηκαν έτσι λόγω του ειδυλλιακού τοπίου. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και θα ικανοποιήσουν όλους τους επισκέπτες.

Θα μπορέσετε να απολαύσετε μία βόλτα στην εξοχή, να θαυμάσετε τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, που κατασκευάστηκε το 1893 από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην πλατεία των Βιλίων.

Μετά τη βόλτα μας θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το γεύμα στις ταβέρνες της περιοχής που φημίζονται για τα φαγητά τους. Aμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για το παραθαλάσσιο Πόρτο Γερμενό για ένα καφέ.

Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο του Vag.93 από την ΕΡΤ

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • Μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο
  • Αρχηγό/συνοδό του γραφείου μας
  • Δωρεάν WIFI στο πούλμαν για όλους τους επιβάτες

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ατομικά έξοδα, φαγητό

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της εκδρομής.

Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210.8611223 ή στο 210.8611447 ή στη σελίδα μας Facebook.

 

Λίγα λόγια για τα μέρη που θα επισκεφθούμε

Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνα

Η ιστορία της μονής είναι άρρηκτα δεμένη με τη δράση του Οσίου Μελετίου του Νέου, που ήταν ο μεταρρυθμιστής της ασκητικής ζωής στην Ελλάδα. Ο Όσιος Μελέτιος, που καταγόταν από την Καππαδοκία, στα τέλη του 11ου αιώνα έφθασε στο σημείο αυτό, όπου υπήρχε η Μονή του Συμβόλου, και εγκαθίδρυσε τη δική του μοναχική κοινότητα, ακολουθώντας τις αυστηρές αρχές του ασκητισμού των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Γύρω από την κεντρική μονή, που έλαβε το όνομά του, ίδρυσε και τουλάχιστον είκοσι δύο παραλαύρια, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα ερειπωμένα. Η μονή απέκτησε μεγάλη φήμη, έγινε σταυροπηγιακή και διατήρησε την ακμή της έως τον 16ο αιώνα, οπότε ανακαινίσθηκε από τον Μητροπολίτη Αθηνών Νικάνορα. Στο πέρασμα των αιώνων υπέστη πολλές καταστροφές από επιδρομές και λεηλασίες, και στα χρόνια μετά την απελευθέρωση παρήκμασε, ενώ το 1883 έγινε μετόχι της Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας. Το 1928 ανασυστάθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και το 1950 η μοναχική κοινότητα μετατράπηκε σε γυναικεία.

Στη μονή υπάρχουν ενδιαφέροντα βυζαντινά και νεότερα κτίσματα (ναοί, τράπεζα, συγκροτήματα κελλιών), που ξεχωρίζουν για τη γλυπτική και ζωγραφική τους διακόσμηση. Το καθολικό είναι μικρός εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός, με ευρύχωρο νάρθηκα και οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες, από την αρχική φάση των οποίων σώζονται ελάχιστα σπαράγματα. Οι τοιχογραφίες που φαίνονται σήμερα στον κυρίως ναό και στον νάρθηκα χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Στη νότια πλευρά του ναού είναι προσαρτημένο παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Ταξιάρχες, που ίσως ήταν το πρώτο καθολικό της μονής, ενώ σε υπόγεια κρύπτη βρίσκεται ο τάφος του Οσίου Μελετίου. Η μονή πανηγυρίζει την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Οσίου Μελετίου.

 

Βίλια

Σε μικρή απόσταση από τα Βίλια, υπάρχουν τα χαλάσματα ενός άλλου χωριού με το όνομα «Παλαιοχώρι» ή «Παλιοχώρι». Για το Παλαιοχώρι υπάρχουν ασαφή στοιχεία στην τοπική παράδοση.

Μία πρώτη εκδοχή της παράδοσης είναι ότι το Παλαιοχώρι καταστράφηκε από πειρατές που μπήκαν στο χωριό, το πυρπόλησαν, αιχμαλώτισαν τους κατοίκους και τους μετέφεραν στη Καλαβρία της Ιταλίας για να τους πουλήσουν ως δούλους. Οι λίγοι Παλαιοχωρίτες που σώθηκαν έχτισαν τα σημερινά Βίλια περίπου το 1230 μ.Χ.

Η δεύτερη εκδοχή, είναι ότι οι κουρσάροι μπήκαν στο χωριό περίπου το 1783 μ.Χ., την εποχή δηλαδή της Τουρκοκρατίας (οπότε βρίσκονταν σε έξαρση πειρατικές επιδρομές από Τυνήσιους, Σικελούς, Βενετσιάνους, Κορσικανούς, Αλγερινούς, Γενοβέζους, Τούρκους, ακόμη και από Έλληνες νησιώτες), άρπαξαν και πούλησαν τους κατοίκους στην Καλαβρία. Οι Βιλιώτες έμαθαν το περιστατικό από τους λίγους Παλαιοχωρίτες, που σώθηκαν επειδή έλειπαν μακριά με τα κοπάδια τους και όταν επέστρεψαν κατέφυγαν κι αυτοί στα Βίλια. Από το Παλαιοχώρι διασώζονται σήμερα ερείπια, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στο Σούλι Θεσπρωτίας, ανάμεσα στα πρώτα δώδεκα χωριά που δημιουργήθηκαν, υπάρχουν τα Αλποχώρι, Παλιοχώρι και Βίλια, τοπωνύμια που υπάρχουν και στα Βίλια Αττικής.

Στη μικρή κωμόπολη ο επισκέπτης συναντά κειμήλια της βυζαντινής και χριστιανικής περιόδου. Ορισμένα από αυτά είναι ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως, ο οποίος χρονολογείται στο 1893, κατασκευής του αρχιτέκτονος Ερνέστου Τσίλλερ, ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1637, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Παναγιά της Γκούρας στο Λεστόρι, ο Άγιος Ιωάννης στο Φιλίππη, ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα μ.Χ και πολλοί άλλοι.

Στον οικισμό του Πόρτο Γερμενό διασώζονται τα τείχη των αρχαίων Αιγοσθένων, σημαντικό λιμάνι και οχυρό προς τον Κορινθιακό Κόλπο, όπου λατρευόταν ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους. Πάνω από τον οικισμό της Ψαθάς στις παρυφές του Πατέρα στην περιοχή Βαθυχώρια διασώζονται δύο αρχαίοι πύργοι, που στην αρχαιότητα ανήκαν στην πόλη των Μεγάρων.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Οινόη Μονή Οσίου Μελετίου – Βίλια – Πόρτο Γερμενό

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Μονοήμερη

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

Σύνταγμα (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) – Ομόνοια (Hondos Center)

X